Nieuws

2019


Het seizoen 2018

12 juli 2018

Artikel uit het HCNieuws van 12-7-2018

6 mei 2018

Op zondagmiddag 6 mei is het zomerseizoen geopend.


Het programma voor de serie zomerconcerten 2018 is rond. Kijk hier voor de data en de optredende artiesten.

En kijk hier voor de exposanten.


Het seizoen 2017

Het concertprogramma voor het zomerseizoen 2017 begint al vorm te krijgen.


Het seizoen 2015

6 september - Rumbadama

Het optreden van het Duo Rumbadama was zeer succesvol. Van fascinerende verstilde eigen composities op marimba tot meeslepende swingende wereldmuziek met een vet accent op Cubaanse son. De gedurfde, eigenzinnige instrumentatie en arrangementen van dit drie jaar geleden door Leticia Bal opgerichte duo zorgden voor een fascinerend en uniek geluid en een drive waarbij je voor maanden energie en inspiratie kon opdoen.

Het duo bestaat uit door Leticia Bal: (marimba, backing vocals, campana + clave-pedal, loop station) en Delia Gonzalez: (leadvocals, maracas, guiro).Een spectaculair optreden van Rumbadama, het was een werkelijk spetterende show!

Rumbadama


19 juli - Chante!

Een zeer geslaagd optreden van het trio Chante! werd op de gevoelige plaat vastgelegd door de exposerende kunstenaar fotograaf Adriaan Brand. Een indrukwekkende reportage van een fantastisch optreden.

Chante!


Het seizoen 2014

4 mei - het Haarlems Jazzkoor met het Walter Mooij Trio

Een swingende opening van de zomerconcerten in de Stompe Toren.

Nadat waarnemend voorzitter Ruud van Dobben samen met burgemeester Pieter Heiligers de klok zeven maal geluid hadden als opening van het seizoen ging het Haarlems Jazzkoor met ondersteuning van het Walter Mooij Jazztrio los in een bijna volledig gevulde zaal onder de bezielende leiding van dirigente Joke Tulp.

Klassiekers als Come Fly With me, Take Five, Ain't Misbehavin’ en Sing, Sing, Sing klonken schitterend en werden met warm applaus omarmd. Ook het Walter Mooij Jazz trio nam een aantal nummers voor haar rekening. Walter Mooij was wel aanwezig maar werd vervangen door Jelle van der Meulen, die een prachtige ingetogen jazzy solo gaf met Infant Eyes. De toegift Bye, Bye, Blackbird werd door alle aanwezige met losse heupen meegezongen. Een heerlijke opening van de Zomerconcerten.

Haarlems Jazzkoor

foto Dick Bol (2012)

De komende maanden kunt u genieten van een zeer gevarieerd aanbod aan vocale en instrumentale concerten.


5 oktober

Het Haarlems Dagblad van 5 oktober 2013 heeft het volgende artikel:

Kerkje Spaarnwoude verwerft historisch uurwerk Dolhuys

SPAARNWOUDE - In het Dolhuys in Haarlem stond het uurwerk, met een gewicht van 350 kilogram, opgeslagen in de portierswoning.

'Het lijkt wel of ze het oude uurwerk ooit uit de sloot hebben gehaald'. De Stompe Toren Spaarnwoude ligt midden in het recreatiegebied op een oude strandwal. Het voormalige kerkje kent een lange geschiedenis. De toren dateert uit het begin van de dertiende eeuw. Het huidige kerkje is van een latere datum: het is in 1764 gebouwd.

Verroest
Ruud van Dobben bij het verroeste uurwerkRuud van Dobben, woonachtig in een boerderij op honderd meter afstand van de kerk, is voorzitter van de Vrienden van de Stompe Toren. Afgelopen jaren is er veel aan het rijksmonumentje gerestaureerd: een nieuw balkon, het wiegenwerk dat de kerkklok bedient, de houten trap naar de storen en de eikenhouten toegangsdeur. In de toren zijn sporen aanwezig die erop wijzen dat er ooit een uurwerk in gezeten heeft. Er staat ook een totaal verroest uurwerk. ,,Maar of het ooit hier heeft gefunctioneerd? Ik heb mijn twijfels. Het lijkt wel of ze het uit de sloot hebben gehaald.’’

Burgemeesters
De Vrienden kwamen er achter dat in het Haarlemse Dolhuys nog een dergelijk uurwerk aanwezig was: ’museaal opgesteld’ in de portierswoning. Van Dobben legde contact met de directie en de raad van bestuur, met de vraag of De Stompe Toren Spaarnwoude het uurwerk misschien mocht overnemen. Ook benaderde hij de burgemeesters Schneiders (Haarlem) en Heiliegers (Haarlemmerliede). Allen reageerden enthousiast.

De aannemer heeft het uurwerk inmiddels opgehaald, gedemonteerd en opgeslagen. ,,Nu moeten we in de toren een plateau bouwen, waarop het uurwerk - in plexiglas ter bescherming - komt te staan. Dat kost vijftien mille. Dat geld hebben we niet in kas.’’

Donateurs
De Vrienden van de Stompe Toren zullen de komende tijd proberen fondsen aan te boren. ,,Dat zal best moeilijk worden. We hebben afgelopen jaren al subsidie gekregen voor andere restauraties.’’ De Vrienden van de Stompe Toren hebben ook niet zo veel donateurs: ongeveer honderd. Desondanks hoopt Ruud van Dobben dat het uurwerk in juli 2014 kan worden geplaatst.


Het seizoen 2013

5 mei - Ogto Gadjè

De opening van de serie Zomerconcerten in de Stompe Toren werd verzorgd door Ogto Gadjè.

Ogto Gadjè is een term uit het Rom, taal der Roma-zigeuners, en staat voor acht burgers, in de zin van acht niet-zigeuners (‘gajes’). In de basis is het orkest Hongaars georiënteerd, hetgeen blijkt uit de typische Boedapest-samenstelling van de instrumentengroep. Inmiddels heeft het orkest zich toegelegd op zigeunermuziek uit diverse landen, met zelfs klezmer-, jazz- en tango-invloeden. Misschien past het in het geval van Ogto Gadjè dan ook beter te spreken van Nederlandse zigeunermuziek: traditionele zigeunermelodieën op volstrekt eigen wijze geïnterpreteerd en uitgevoerd.

Verantwoordelijk voor deze stijl is maestro Nello Mirando, primas van het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando. Hij heeft als leraar vanaf het eerste uur het orkest de zigeunermuziek bijgebracht op de enige wijze mogelijk: door middel van rechtstreekse overdracht van meester op leerling. Bladmuziek komt er bij zigeunermuziek niet aan te pas. Liefhebbers van de Mirando-stijl zullen deze zonder veel moeite terughoren in de muziek van Ogto Gadjè.

Ogto Gadjè vierde onlangs een klein feestje ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan. Daarnaast ontving het orkest in 2011 de prestigieuze Gouden Viool, een onderscheiding die tweejaarlijks wordt uitgereikt door de Nederlandse Sinti- en Roma gemeenschap aan groepen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het uitdragen en onderhouden van de zigeuner(muziek)cultuur in Nederland. Ogto Gadjè heeft drie cd’s opgenomen, de laatste in 2008 voor een live publiek.

Ogto Gadje


Het seizoen 2012

6 en 13 mei

Sfeervolle expositie van schilderwerken van de Poolse kunstenares Danka Jaworska.

6 mei - seizoensopening - Haarlem Jazzkoor

Om klokslag twee uur luidde de grote klok in de toren, het startteken voor het culturele seizoen in de Stompe Toren. En die start stond onder buitengewoon grote belangstelling: de zaal was te klein voor de enorme hoeveelheid bezoekers die op het concert waren afgekomen. Vervolgens opende burgemeester Bert Bruijn officieel dat nieuwe seizoen. Het zomerprogramma is inmiddels uitgegroeid tot een gevarieerd aanbod aan kunst en cultuur dat veel waardering vindt.

En daarna begon een swingend zondagmiddaggebeuren: het Haarlems Jazzkoor deed het geweldig, onder begeleiding van het Walter Mooij Jazz Trio dat zelf ook nog enige nummers speelde.

Haarlems Jazzkoor

foto: Dik Bol, fotopersbureau Futura

Het programma van het Haarlems Jazzkoor heette Jazzy Rythms. Het koor wist het publiek te boeien met afwisselend swing, latin en mainstream jazz. Het publiek luisterde ademloos naar de a capella gebrachte nummers Autumn Leaves en Blue Moon. Dirigente Joke Tulp inspireerde het koor en trio tot swingend, spannend en soms ontroerend samenspel.

Joop Kooger, Walter Mooij en John Erichs brachten met hun muzikale intermezzo's de handen op elkaar met hun wervelende spel dat feilloos op elkaar was afgestemd. Het koor en trio kreeg een staande ovatie en bracht de zaal verder in vervoering door het publiek massaal mee te laten zingen met de toegift Bye Bye Blackbird.

Het concert vond plaats in een sfeervolle entourage, mede vanwege de prachtige schilderijen van de Poolse kunstenares Danka Jaworska.

Een zeer geslaagde start van het culturele seizoen in de Stompe Toren.


12 januari

Uit de gemeentekrant van Haarlemmerliede en Spaarnwoude: klik hier om het artikel te lezen.

Het seizoen 2011


Close-Up16 oktober - Close-up

Vocalgroup Close-Up bood een prachtige afsluiting van het zomerseizoen. Dit a capellakoor onder leiding van onze Spaarndamse dorpsgenoot dirigent Pepijn Lagerwey gaf een geweldig optreden in een bomvolle Stompe Toren.

Op deze mooie zondagmiddag speelde Close-Up verschillende liedjes uit De Reünie, het zangtheaterprogramma dat twaalf keer door Close-Up op de planken is gebracht voor uitverkochte zalen. Maar ook een mix van oude liedjes en van liedjes uit het nieuwe programma, nog niet eerder ten gehore gebracht. Want Close-Up is van start gegaan met de voorbereiding voor hun nieuwe programma, Op Zolder, dat in mei en juni 2012 in de theaters wordt gebracht.

Met de warme klanken van Leonard Cohen's Hallelujah kwam om 16:00 uur een einde aan dit zeer geslaagde concert en daarmee ook aan het zomerseizoen 2011. Onder het genot van een glas wijn werd er natuurlijk nog wel even nagepraat.


2, 9 en 16 oktober - Jeffrey Zijlstra

Expositie van buitengewoon kleurrijke en fantasievolle schilderijen.


Mony Wouters2 oktober - Mony Wouters trio

Op deze heerlijke nazomerse zondag presenteerde dit trio zich met het programma “Hommage à la chanson Française”.

Het trio bestaat uit:
- Mony Wouters - zang,
- Laetitia van Krieken - toetsen en accordeon,
- Oscar Alblas - percussie.

Onder grote belangstelling nam Mony haar publiek mee op een reis langs haar grote idolen. Haar repertoire was heel gevarieerd: chansons uit begin 20ste eeuw van Fréhel en Luciënne Delyle, swing van Charles Trenet, de jazz manouche van Django Reinhardt, chansons van grote chansonnières als Edith Piaf en Barbara, jazzy songs van Claude Nougaro, de bossa nova van Michel Fugain, tot aan repertoire van Liane Foly, Maurane en Véronique Sanson. Met haar trio bracht zij deze chansons op geheel eigen wijze.

Zij werd begeleid door uitstekende musici, die hun muzikale achtergrond koppelden aan dit Franse repertoire, waardoor dat een geheel nieuwe, frisse kleur kreeg. Het trio is pas een maand bij elkaar maar hun samenspel was van hoog niveau.

Het werd een bijzondere zondagmiddag; een erg leuk concert, met veel enthousiaste reacties van het publiek. Het kerkje was vol met familie, vrienden, Franse vrienden, veel passanten op de fiets en te voet. We hebben alle deuren open laten staan zodat ook de mensen buiten konden genieten van de muziek.

Twee dagen voor het optreden liep Mony een kou op, waardoor ze eigenlijk geen stem had. Ze verontschuldigde zich tegenover de luisteraars, omdat het in haar idee nog veel beter kan. En ze nodigde iedereen uit om een volgende keer -in Rotterdam- te komen luisteren.

Mony bracht een echte Franse sfeer met zich mee, waar iedereen van heeft genoten. Ze heeft in de pauze de mensen laten delen in die Franse sfeer door persoonlijk de gasten wijn aan te bieden! Werd zeer gewaardeerd.


Nieuwe Gracht Producties18 en 25 september - Nieuwe Gracht Producties

Een uniek samenwerkingsverband tussen Eric J. Coolen (illustraties) en Michaëla J. Bijlsma (textiel). Al jaren zijn overal in Haarlem de nachtillustraties van Eric en de kostuums van Michaëla te bewonderen. Beide kunstenaars bundelen sinds 2009 hun artistieke krachten.

Op deze expositie toonden zij Aangeklede Poëzie. Coolen verstripte een reeks gedichten van regionale dichters en Michaëla maakte daar textiel-kunstwerken bij; de ultieme samensmelting van poëzie, textiel en illustraties.

Op 25 september werd de expositie omlijst door een concert van het trio Bijlsma²Hooglugt. Zang van de kunstenares Michaëla J. Bijlsma en Lolita Hooglugt, begeleid door Teke Bijlsma op piano. Op deze prachtige nazomerzondag konden ze op buitengewoon veel belangstelling in het kerkje rekenen.


Ebony-trio18 september - Ebony Trio

Het Ebony trio, gevormd door Daniël Kool, Rebecca Wise en Tom Wolfs, gaf een sfeervol concert. Op het programma stonden onder andere werken van Beethoven, Schubert en Brahms.


14 september - baken in de polder

In het Haarlems Dagblad van 14 september staat een aardig artikel over onze Stompe Toren. In het kader van de Zomer in Spaarnwoude zet het HD Spaarnwoudes beroemdste bouwwerk in het zonnetje. Klik hier om het artikel te lezen.


10 en 11 september - open monumentendag

Op deze 25e Open Monumentendag was de Stompe Toren zowel op zaterdag als op zondag geopend voor bezoekers.


4, 10 en 11 september - duo-expositie van Linda Goudsblom en Ria Bakker

Linda Goudsblom exposeerde haar schilderijen. Mensfiguren, vaak naakten van beroemde kunstenaars in acrylverf, gecombineerd met papier en tekst.

En beeldhouwer Ria Bakker toonde haar abstracte beelden. Marmer gecombineerd met de grillige vormen van takken of boomstammen, maar ook hout met rvs.


Maria Prokofieva4 september - Maria Prokofieva

Een indrukwekkend piano soloconcert. De buitengewoon virtuoze Maria verzorgde een prachtig programma, met onder andere werk van Scarlatti, Clement, Brahms, Liszt en Debussy.

Het werd een sfeervolle middag, met heerlijke muziek in een zeer inspirerende setting. Dit concert onderstreepte maar weer eens dat de Stompe Toren een unieke locatie is om te het genieten van concerten. En dat het kerkje een fraai podium biedt voor jonge getalenteerde musici. 


21 en 28 augustus - Alice Gootjes en Eliane van Heck

Duo-expositie. Acrylschilderijen en houtskooltekeningen.


Spaarne Kwartet21 augustus - Het Spaarne Kwartet

Ouderwetse jazz à la Dutch Swing College Band.


7 en 14 augustus - Pauline Philippa

Acrylverfschilderijen van de wereldberoemde terracottamannen uit de omgeving van Xi’an.


7 augustus - La Rosa

Het gypsy-duo La Rosa bracht de authentieke en pure sfeer van de rumba, van de sefardische en van zigeunermuziek. De rumba is afkomstig uit het Frans-Spaanse grensgebied (de Camargue, Catalonië) en wordt ook wel het voorportaal van de flamenco genoemd, de 'flamenca chica'. La Rosa wordt gevormd door zangeres Astrid Duran ("muy gitana") en gitarist Manito.

La Rosa

Ondanks de harde wind, maar met prachtige opklaringen zat de Stompe Toren goed vol! La Rosa zorgde voor een heerlijke mediterrane sfeer. Het glas sangria ontbrak, maar de virtuositeit van Manito, een rasechte gypsygitarist en de rauwe Spaanse keelklanken van Astrid waren voor het publiek een feestelijke belevenis.

De korte inhoudelijke toelichtingen bij de nummers vonden een luisterend oor. En ook al spreek je geen Spaans, je voelt waar het over gaat. De passie, de melancholie, de bevlogenheid, de ontroering, de hartstocht in zowel bestaande als in eigen arrangementen leverden in eerste instantie wat lichte aarzeling in de publieke reacties op, maar naarmate de minuten voortschreden sloegen de applausmeters steeds verder uit.

En uiteindelijk klonk een ovationeel Spaans slotapplaus.


24 en 31 juli - Judith Cruz Ramirez

Deze kunstenares exposeerde haar expressieve schilderijen en elegante bronzen beeldjes.


Accordéon Mélancolique17 juli - Accordéon Mélancolique

Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer met zang en accordeon.

Een aantal jaren geleden ontdekten zij de voorname rol die stilte speelt in muziek. Deze ogenschijnlijke tegenstelling, muziek en stilte, leidde tot een hergeboorte van hun speelstijl. Door deze bewuste combinatie van stilte en geluid als bouwsteen van hun muziek, kregen zelfs de meest eenvoudige stukken een intense, boeiende spanning. En zo werd het een sprankelende middag vol ritmische melodieën.

Maar is accordeonmuziek in deze tijd niet achterhaald? Absoluut niet! In een bijna volle Stompe Toren klonken vanaf 14.00 uur schitterende melodieën en spannende ritmes. Latin, blues, tango, chansons, wereldmuziek en klassiek passeerden de revue, gelardeerd met citaten en gedichten van eigen hand en van bekende en onbekende wereldsterren. Met de slagregens op de ramen vulden ragfijne en subtiele klanken de prachtige ruimte van de Stompe Toren. Je kon af en toe een speld horen vallen, even wegzwijmelend naar exotische oorden, of naar een terras met een goed glas wijn genietend van het leven. Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer maakten er een heerlijk feestje van. En ook de jeugd werd niet vergeten met een swingend meezingend nummer. Het publiek was enthousiast over zoveel schoonheid en het sprankelende, ingetogen en levenslustige vocale en instrumentale spel.

Een staande ovatie viel hen ten deel. Ze komen zeker terug in de Stompe Toren!


10 en 17 juli - de vrije schilders van het Kunstencentrum

De Groep "vrije schilders" van het Kunstencentrum kwam aan bod. Deze groep is zoekende tussen figuratie en abstractie en de groepsleden vullen die zoektocht zeer individueel in. Hun werken zijn dan weer heel abstract en dan weer heel figuratief. De gehanteerde technieken vallen onder de noemer gemengde technieken: collage, acrylverf en olieverf.

Per persoon waren één of twee werken te zien, waarbij de selectie  in gezamenlijkheid plaatsvond, waardoor een zeer homogeen beeld ontstond.


Trio Ponte3 juli - Trio Ponte

Het Trio Ponte, bestaande uit Anja van Dooren (klarinet), Eline Toebes (cello) en Monique Visser (piano), bood een zeer gevarieerd programma, met zowel schitterende romantische werken als meer moderne werken. Op deze wijze sloegen ze overtuigend een brug tussen oudere en nieuwe muziek. 

26 juni en 3 juli - Ad van Luijk

Ad van Luijk liet zijn schilderwerk zien. Het was overduidelijk dat hij zijn inspiratiebronnen vindt in de natuur: sfeervolle landschappen, strand- en zeegezichten.


Vocaal en instrumentaal ensemble De Kennemerkring19 juni - De Kennemerkring

Het vocaal en instrumentaal ensemble De Kennemerkring voerde een Italiaans programma met renaissancemuziek uit de 16e en 17e eeuw uit.

In het programma boden ze veel afwisseling. Een belangrijk deel bestond uit de carnavaleske muziek uit Venetië en Florence, muziek die een sterke band heeft met de Commedia dell’ Arte, het Italiaanse volkstoneel. En de muziek van Monteverdi zorgde voor een fraai contrast. Tevens zorgden de instrumentale stukken uit dezelfde periode voor muzikale variatie.


Vocaal Ensemble Arcadelt13 juni - Vocaal Ensemble Arcadelt

Een zeer sfeervol concert door het a capella kamerkoor Arcadelt uit Haarlem, dat zich toelegt op het repertoire uit de periode van 1500 tot 1620: de renaissance polyfonie. Onder leiding van de Haarlemse musicoloog en luitist Willem Mook.

Deze middag presenteerde het koor zich met een jubileumprogramma: een selectie van hoogtepunten uit het tienjarig bestaan.


12, 13 en 19 juni - Ruud Cornelisse en Carel Meyjes

Een duo-expositie van twee sterk van elkaar verschillende schilders.

Cornelisse exposeerde zijn op dada geïnspireerde schilderijen. En Meyjes toonde zijn door de glamourfotografie van de jaren zestig beïnvloede pastels. Het resulteerde in een ronduit bijzondere combinatie.


Bender5 juni - Bender

De Haarlemse muziekgroep Bender van liedjesmaker en zanger Bert Vissers, gitarist Tom Bak en bassist Jos Caspers gaf een zeer geslaagd optreden. Mooie, eigen Nederlandstalige liedjes.

De karakteristieke, soms rauwe zang van Vissers, de chansonachtige melodielijnen en sobere arrangementen gaven Bender een eigentijds muzikaal gezicht. Goed te horen was dat de mannen zich jarenlang gewijd hebben aan verschillende muziekstijlen, variërend van flamenco, latin en pop tot gipsy-jazz. De drie mannen blijken met Bender een succesvolle nieuwe weg te zijn ingeslagen, waarbij eenvoud en soberheid de boventoon voeren.


29 mei en 5 juni - Margreet Frederiks

Expositie van schilderijen en aquarellen die rust uitstralen in deze onrustige wereld.


15 en 22 mei - Annette Hemelrijk

Exposeerde haar romantische foto's, tekeningen en schilderijen.


Tadam!15 mei - Tadam!

Het vrouwenensemble Tadam! gaf een spectaculair optreden: hun nieuwe programma "De stem van water" beleefde de première in onze Stompe Toren. Tadam! liet horen hoe de elementaire levensbehoefte water over de gehele wereld een inspiratiebron is voor vele prachtige liederen. Melancholische zeeballades en lieflijke liedjes over kabbelende bootjes tot ritmisch gespetter.


1 en 8 mei - Paul Jansen

De eerste exposant van dit seizoen was Paul Jansen. Een bonte variëteit aan naakten, portretten en romantische land-en stadsgezichten creëerde een passende, sfeervolle tentoonstelling.


1 mei - seizoensopening - Sintiromarus

Burgemeester Bert Bruijn van Haarlemmerliede en Spaarnwoude verrichtte vanmiddag traditiegetrouw de officiële opening van het culturele seizoen in de Stompe Toren. Onder buitengewoon veel belangstelling.

Daarna volgde het spectaculaire openingsconcert door het authentieke zigeunerensemble Sintiromarus.

Sintiromarus

Geweldige muzikanten, prachtige muziek!

Sintiromarus is opgericht in oktober 2006 en bestaat uit Blichta Hoopman (viool), Noa Eyl (viool), Erwin Weerstra (piano) en Dani Luca (cymbaal). De naam is een verwijzing naar de afkomst van de musici, maar heeft vooral betrekking op hun muziek: authentieke zigeunermuziek uit de Balkan en Rusland. Ze speelden werken van klassieke componisten die zich hebben laten inspireren door de zigeunervolksmuziek. Met hedendaagse elan bliezen de muzikanten die stukken nieuw leven in. Het publiek genoot van de indrukwekkende uitvoeringen op hoog niveau.

Na afloop van dat concert ontving de heer Wiet van der Putt, voorzitter van het Gilde van de Stompe Toren, uit handen van de burgemeester een koninklijke onderscheiding. Na ruim 30 jaar legt hij zijn voorzittershamer weer terug in zijn gereedschapskist. Mede onder de bezielende leiding van deze oud-notaris groeide de Stompe Toren uit tot een vast honk voor talloze bezoekers, die vaak van heinde en verre kwamen voor een bezoek aan dit historische bouwwerk.


Het seizoen 2010

Flor de Amor17 oktober - Flor de Amor

In een stampvolle, totaal uitverkochte Stompe Toren vond het slotconcert plaats door Flor de Amor. Het werd een fantastisch feest: drie weergaloze meiden met een waanzinnige accordeon- en percussie-ondersteuning van Fried Manders. Een lekkere rauwe Sandra Coelers, een hartverwarmende fluitiste in de persoon van Marjolein Kempen en Marlon van Mook op de contrabas. De improvisaties en de warme samenhang spetterden door het publiek. Drie superstemmen die de sfeer van Cuba weergaven en die ons als publiek een heerlijk gevoel gaven. Ook het theatrale gedeelte, waarin flarden uit het dagboek van hun bezoek aan Cuba werden verwoord, was zeer aanstekelijk en bracht velen in vervoering. Flor de Amor is voor meerdere podia geschikt en was een lust voor oog en oor!

Met de schitterende zon die door de ramen viel werd dit concert een slotconcert waardig. Allen gingen met een goed gevoel de nieuwe week in.


3, 10 en 17 oktober - Joke en José Coenraad

De Zandvoortse tweeling José en Joke Coenraad sloot het tentoonstellingsseizoen af.


Bermuda Riettrio3 oktober - Bermuda Riettrio

En voor de laatste maal dit seizoen een prachtig optreden door studenten van het Conservatorium Amsterdam. En op deze zondagmiddag was dat het Bermuda Riettrio. Dat daarbij werd ondersteund door Elske Groen (hoorn) en Cathelijne Noorland (piano).

Het Bermuda Riettrio bestaat uit Paloma de Beer (hobo), Renée Knigge (fagot) en Bart de Kater (klarinet).

Op het programma stonden prachtige, sfeervolle werken van Schulhof, Ehrenberg en Mozart.


19 en 26 september - Josette Caelen

Josette Caelen uit Zandvoort toonde haar bijzonder kleurrijke en expressionistische schilderijen. Flamboyant, sfeervol, humoristisch en vooral vrolijk.


19 september - 't Staende Tuygh

Het shantykoor ’t Staende Tuygh uit IJmuiden vertolkte deze middag shantyliederen uit alle windstreken. Op het repertoire stonden Engelse, Schotse, Ierse, Duitse en Nederlandse shanty's, seasongs en zeemansliederen.

Ten overstaan van een veertigtal toeschouwers voerde het shantykoor een wervelend programma op. Begeleid door twee accordeons en een fluit was het een meedeinend eb- en vloed-concert. En ook de afwisseling met solisten was bijzonder prettig voor de aanwezigen. Het shantykoor 't Staende Tuygh maakte onder leiding van Nico Klein haar reputatie meer dan waar.

In februari 2010 nam het koor een cd op in onze Stompe Toren. Deze cd komt binnenkort uit.


5 en 12 september - Tamara van den Berg en Gabriela Visser

Tamara van den Berg exposeerde haar schilderijen. En Gabriela Visser toonde haar Fantasy and Nightlife Accessoires.


5 september - Peter Vigh, Tobias Borsboom en Philippine Hugen

Het Conservatorium Amsterdam liet weer van zich horen. Op deze prachtige nazomermiddag speelden Peter Vigh (saxofoon), Tobias Borsboom (piano) en Philippine Hugen (viool). Op het programma stonden werken van o.a. Liszt, Mozart, Bach en Bartók. En wel heel bijzonder was de wereldpremière van Peter Vigh's eigen compositie Glissy Talk.


22 en 29 augustus - Yvette Cals en Marianne Dijkstra

Yvette Cals exposeerde haar textielkunst van gecombineerde natuurlijke vezels, geprint en geverfd met plantaardig materiaal. En Marianne Dijkstra toonde haar schilderijen, geïnspireerd op de schoonheid en spiritualiteit van de natuur.


15 augustus - Philip Paar en de Sinatra Connection

Fantastische tribute to Frank Sinatra.

Philip Paar gaf op deze zondagmiddag in een nagenoeg volledig gevulde Stompe Toren een schitterend concert met liedjes van Frank Sinatra. Uit de veelheid van songs koos Philip prachtige ballads en uptempo nummers van de “voice” door de jaren heen. Hij werd hierbij op grandioze wijze ondersteund door een combo met aan de vleugel Frans van Asperen, op bas Niels Tausk, op vibrafoon Hein de Jong en op drums Bob Dekker.

Gerenommeerde musici die elkaar prachtig in balans hielden en ook in de improvisaties meesters waren ter ondersteuning van Philip. Zowel de intermezzo’s tussen de songs als de interactie met het publiek zorgden ervoor dat eenieder aan zijn/haar stoeltje gekluisterd bleef zitten. Alle aanwezigen waren vol lof over dit kwalitatieve hoogstandje in de Stompe Toren en gingen om 16.30 uur onder de tonen van Strangers in the Night zeer tevreden huiswaarts. Een aanrader voor volgend jaar!


8 en 15 augustus - Hans van Pelt

De Zandvoortse kunstenaar Hans van Pelt exposeerde. Hij toonde een selectie van zijn schilderijen en cartoons.


1 augustus - Jenny Haisma

De sopraan Jenny Haisma zong voor een zeer geboeid en enthousiast publiek prachtige liederen van vrouwelijke Nederlandse componisten. En ze werd daarbij aan de vleugel begeleid door Jeroen Liedorp. Een zeer mooi, bijzonder programma.

Het was fijn dat er zoveel belangstelling was voor dit concert. En het was apart, omdat het werk van deze vrouwelijke componisten niet vaak wordt vertolkt. Jenny's buitengewoon interessante toelichtingen op de liederen boden het publiek een prettig houvast tijdens het luisteren. Dat alles bij elkaar maakte dat het weer een prachtige vocale middag was in de Stompe Toren.


25 juli en 1 augustus - Monique Springer, Saskia Minoli en Luna Meis

Drie leden van de Haarlemse Kunstkring exposeerden hun indrukwekkende schilderwerken.


18 juli - Nicoline Snaas Jazz Combo

Blue in Green. In een goed gevulde kerk verzorgde het Nicoline Snaas Jazz Combo een swingend, jazzy programma. Het liep net als in 2009 uit op een spectaculair jazzfestijn met schitterende nummers. Met name de improvisaties waren super! En ook de bassiste had een duidelijke toegevoegde waarde. Het improviseren met snaren en ritmische balletjes was een lust voor oog en oor. Een sprankelend jazzconcert met een vleugje pop en improvisatie. Ervaren muzikanten die er weer een feestje van maakten, die de inspiratie van het moment kleur gaven. De staande ovatie na afloop was volledig terecht. Jazz van de bovenste plank.


11 en 18 juli - Joyce Elings

Portretten van Joyce Elings, illustratief tekenaar.


4 juli - Suzanne Lena en Jeroen Sarphati

De mezzosopraan Suzanne Lena zong Spaanse liederen met hier en daar een knipoog. Samen met pianist Jeroen Sarphati verzorgde ze een liedprogramma, met werken van o.a. Montsalvatge, Granados en De Falla.


27 juni en 4 juli - Ad van Luijk

De boeiende aquarellen en schilderijen van Ad van Luijk waren te bezichtigen.


20 juni - Roberto Bando, Reiko Tsuiki en Ania Katynska

Drie zeer getalenteerde studenten van het Conservatorium Amsterdam toonden hun bijzondere kwaliteiten. Deze keer stond de barokmuziek centraal. De bezoekers van het kerkje genoten van het optreden van Reiko Tsuiki en Roberto Bando (traverso) en Ania Katynska (barokcello). Op het programma stonden onder andere werken van Haydn, Telemann en Bach.

Ed de Jong exposeerde zijn verabstraheerde natuurschilderijen.


6 juni - Tadam!

Het Alkmaarse meidenkoor Tadam! zong liederen uit alle windstreken. Twaalf enthousiaste, krachtige vrouwen die o.l.v. Juliska Yonne prachtige wereldmuziek zongen. Volgens de volkstraditie grotendeels a capella, hier en daar begeleid door percussie.

Tadam! zong muziek uit de hele wereld, van Lapland tot Zuid-Afrika, van Rusland tot Chili. Muziek die vaak van vader op zoon of van moeder op dochter is doorgegeven. Mede door de originele, haast intuïtief muzikale benadering van Juliska Yonne wist Tadam! met deze liederen het publiek te boeien en te ontroeren.

Anne Spook exposeerde haar spectaculair kleurrijke schilderijen. 


16 mei - Hartog & Luke Nyman

Het singer-songwritersduo Hartog & Luke Nyman gaf een zeer geslaagd concert. Als onderdeel van hun 2010-voorjaarstoernee “The Karma Parade”. 

Ze zongen enthousiast en vol overgave hun zelfgeschreven liedjes met leuke teksten en verrassende improvisaties. Erg mooie luisterliedjes en toch vrolijk. En in de duetten kwamen hun prachtige stemmen volledig tot hun recht.

Eens te meer bleek dat de Stompe Toren een perfecte locatie is voor het maken van en het luisteren naar mooie muziek. En misschien zien we dit getalenteerde duo volgend jaar terug. Dat zou dan in elk geval een herkansing betekenen voor degenen die het deze keer gemist hebben.

Ook was het vandaag de eerste dag waarop Arien van Doorn haar prachtige, sfeervolle schilderijen exposeerde. 


2 mei - Mirjam Karres

Op zondag 2 mei ging het culturele seizoen van start. Geheel volgens de traditie en onder grote belangstelling luidde de burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude, de heer H.B. Bruijn, de grote klok.

En daarna was het tijd voor de eerste muziekuitvoering van 2010: pianiste Mirjam Karres opende met veel vuurwerk de reeks zomerconcerten. De vonken spatten ervanaf! Mirjam speelde een gevariëerd programma met werken van o.a. Rachmaninov, Chopin, Debussy en Ravel.

Ondanks het slechte weer was het optreden goed bezocht. En het leidde tot veel enthousiaste reacties. 

De eerste expositie van het seizoen betrof werk van Yvonne Samson en Eric de Valk: schilderijen en gemanipuleerde foto's. Alles binnen het thema van de zeven hoofdzonden. En het publiek kon tevens het af en toe gewaagde glaswerk van Loes Verbrugge bewonderen.


Het seizoen 2009

Zondag 3 mei  - Bezoekers van het kerkje hebben kunnen constateren dat er in de afgelopen maanden weer hard gewerkt is. Het schip van het kerkje werd voorzien van een nieuw pannendak en binnen in de kerkzaal werden de wanden stevig onderhanden genomen. Door de uitvoering van deze werkzaamheden is er in zekere zin een einde gekomen aan de restauratie van het kerkje.

Om extra aandacht te geven aan de voltooiing van de restauratiewerkzaamheden was mevrouw S. Baggerman, gedeputeerde voor cultuur van de Provincie Noord-Holland, aanwezig bij de officiële opening van het nieuwe culturele seizoen.


Het seizoen 2008

Zondag 4 mei  - Getrouw aan de traditie is het nieuwe seizoen letterlijk ingeluid door de burgemeester van onze gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, c.a. dhr. B. Bruin, en de voorzitter van het Gilde mr. W. v.d. Putt, door tezamen aan het klokkentouw van de grote klok in het kerkje met de “Stompe Toren” te Spaarnwoude te trekken.

Dat deze opening een speciaal karakter had, ook ten gevolge van het huidige religieuze jaar, bleek wel uit het bijzondere programma: de beeldende en schrijvende pers gaf ruim acte de présence.

'Beeldjes weer terug in de moederschoot'

Enige beeldjes, waarschijnlijk deel uitmakend van een groter aantal, zijn na omzwervingen van eeuwen dankzij de voortvarende recherche en idem ingrijpen van onze dorpshistoricus dhr . Gerrit van de Beldt weer teruggekeerd in ons kerkje en zijn nu permanent te bezichtigen.

De voorzitter van de stichting Vrienden van de Stompe Toren, Ruud van Dobben, introduceerde een aantal sprekers, waarvan de eerste een geoloog, drs. René Giessen, ons een inzicht gaf over de geologische status van de locatie van ons kerkje; op een aarde wal van miljoenen jaren oud, waar de bewoners per definitie droge voeten konden houden bij overstromingen, werd veelal een kerk of kapel gebouwd. Zo ook ons kerkje en het huis te” Spaarnwou” , ertegenover, dat in de annalen vermeld wordt als een "versteend huis".

Dr. Pieter Biesboer, conservator oude kunst van het Frans Hals Museum, gaf een beeldend betoog over de museale waarden van deze nieuw verworven beeldjes en hoe deze in het algemeen gebruikt werden als b.v. altaarstukken; van deze beeldjes was helaas het atelier van origine niet te achterhalen.

Voor de verpozing kon met groot genoegen genoten worden van het magnifieke optreden van de vocale soliste Nienke Oostenrijk met aan de vleugel Marianne Boer, met “hartkloppingen en kippenvel tussen de schouderbladen” luisterde het in grote getale aanwezige publiek.

Het verbijsterende relaas van Gerrit van de Beldt over het signaleren, rechercheren en uiteindelijk het arresteren van de historische beeldjes, die via het bisschoppelijk museum -aan wie de beeldjes aanvankelijk in bruikleen ter beschikking werden gesteld- het Frans Hals Museum en het Catharijneconvent opgespoord werden, en hoe ze vervolgens onder de voorwaarde van preservatie aan ons overgedragen konden worden. De verplichte kosten van deze preservering konden gefourneerd worden uit een legaat van de erven Schuyt; de plechtige onthulling van deze pronkstukjes werd dan ook verricht door de wed. Mevrouw Schuyt.

Waarna deze alleszins geslaagd te noemen opening werd afgesloten met een drankje en een hapje, aangeboden door de Vrienden van de Stompe Toren.

R. van Dobben

Weer thuis na ruim 500 jaar

De oude beeldjes uit de kerk die eeuwen geleden op de plaats van De Stompe Toren stond, zijn gerestaureerd. Deze beeldjes hebben nu een plek gekregen in de Stompe Toren, waar ze voor iedereen voortaan te bewonderen zijn.