De Stompe Toren in oude glorie hersteld

Een groepje enthousiastelingen begon in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw met het organiseren van culturele evenementen in het kerkje. Hun activiteiten kregen een juridische vorm door de oprichting van de Stichting Het Gilde van de Stompe Toren Spaarnwoude.

de restauratie

Al heel snel bleek het noodzakelijk dat er het een en ander aan het gebouw moest worden gedaan. Om een voorbeeld te noemen, de binnenwanden moesten worden opgeknapt en de trap in de toren was aan vernieuwing toe. Ook het metselwerk vertoonde de nodige mankementen.

Om ook aan de uitvoering van de diverse restauratiewerkzaamheden een juridische structuur te geven en om de diverse geldstromen te scheiden, werd in 1988 de Stichting Vrienden van de Stompe Toren in het leven geroepen. Er werd een commissie van aanbeveling gevormd en De Vrienden zochten sponsoren voor de restauratie. Regelmatig deden ze een beroep op het Nationaal Restauratiefonds. En op het gebied van financiële ondersteuning leverde ook de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude een belangrijke bijdrage.

In  2008 deden De Vrienden met succes een beroep op de Provincie Noord-Holland voor subsidie.

In de afgelopen periode hebben De Vrienden weer diverse zaken geregeld. Om een enkel ding te noemen: de verlichting van de toren is gerepareerd. Iedere avond staat ons kerkje er weer prachtig verlicht bij. Tot een uur of elf, want dan gaat de verlichting weer uit. We houden immers rekening met de natuur, en het nachtleven rondom de toren moet ongestoord voortgezet kunnen worden.

In 2012 is de voordeur vervangen. De oude grenen deur is omstreeks 1925 in de toren geplaatst en is daarna vele malen gerepareerd. Er ontstonden kieren onder de deur en doorgaans medio februari konden we de eerste padden aantreffen in het kerkje. De Vrienden hebben een prachtige nieuwe hardhouten voordeur geheel in de oude stijl laten maken.

huidige projecten 

de originele luidklokDe restauratie is inmiddels zo goed als afgerond. De Vrienden kijken nu naar een aantal verfraaiïngen, zoals een uurwerk aan de buitenzijde van de toren. Ze zijn op zoek naar een uurwerk en een wijzerplaat uit een te slopen kerk.

De luidklok werkt door middel van een wiegenstoel; deze is weer hersteld en werkt weer volledig. Het oude uurwerk daarentegen is dusdanig verroest dat het een bijna onmogelijke zaak is dat te herstellen.

« terug