Exposities

Op zondagen van mei tot oktober exposeren kunstenaars uit de regio hun werk in de Stompe Toren. Tijdens deze exposities is het kerkje geopend van 12:00 tot 16:30 uur. Toegang is gratis. Elke expositie is in principe een gehele maand op alle zondagen te bezoeken.


Zomerseizoen 2019


Mei: 5, 12, 19, 26 - Jan Deckwitz (1939, Uitgeest), pentekeningen en een schilderij

Normaalschool, opleiding voor tekenleraren, 1966. Toont op deze expositie pentekeningen die zijn opgebouwd uit arceringen. Een serie tekeningen is gemaakt naar aanleiding van het beroemde wandtapijt van Bayeux uit 1068. Een tweede reeks tekeningen bestaat uit landschappelijke taferelen of herinneringen aan stillevens.

                              


Juni: 2, 9, 10, 16, 23, 30 - Nico Kok (1954, Heemskerk), diverse technieken

Expositie bijzondere technieken en materialen van Heemskerker Nico Kok.

 

                             

Op alle zondagmiddagen in juni is in de Stompe Toren van Spaarnwoude werk te zien van de Heemskerkse beeldend kunstenaar Nico Kok.

Hij werkt op ongebruikelijke en verrassende wijze met diverse materialen en technieken. Er is voor deze expositie een greep gedaan uit verschillende reeksen van zijn werk.

Kunstwerken van onder andere piepschuim, sprokkelhout, ijzerdraad, elastiekjes, “scherfwerken” van gerecycled keramiek,  staal,  karton en rubber;

 

Piepschuim dat wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal krijgt een nieuw leven in wandobjecten. Getrommeld met kolen ontstaat een andere uitstraling.

Scherfwerken” bestaan uit scherven van moedwillig stukgeslagen potten en schalen, die naast en over elkaar heen op panelen zijn gemonteerd. Zo ontstaan heel grillig gevormde reliëfs.

Nico Kok heeft sprokkelhout, dat hij zelf in bos en park heeft verzameld, bewerkt en samengevoegd tot kunstwerken.

Rubbings zijn tekeningen gemaakt door papier te wrijven over een ondergrond met kleurstof en/of grafiet. Bij zijn scheurwerken wordt het gebruikte papier soms eerst aan beide kanten geschilderd en daarna gescheurd waardoor de ruwe binnenkant te zien is.

 

Geometrische vormen, vooral vierkanten, spelen een belangrijke rol in het werk.

 

Te zien op 2, 9 en 10 (Pinksteren), 16, 23 en 30 juni 2019 van 12:00 tot 16:30 uur.

De eerste en derde zondag van de maand is er een concert in het kerkje vanaf 14.00 uur.

 

Stichting Gilde van de Stompe Toren

Bezoekadres: Kerkweg 26, 2064 KS Spaarnwoude

www.stompe-toren.nl


Juli: 7, 14, 21, 28 - Allard Kaai (1964, Alkmaar), olieverfschilderijen en tekeningen

In 1991 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht, afdeling autonoom schilderen. Van 1991 tot heden heeft hij deelgenomen aan diverse exposities en kunstprojecten.

Polder en bos

Allard Kaai schildert landschappen en stillevens, in olieverf op paneel en met oostindische inkt op papier. Hij brengt de verf op een pasteuze manier aan, waardoor een heel kenmerkend handschrift ontstaat. Sinds 2015 maakt Allard inkttekeningen in het bos en de duinen. Deze boslandschappen tonen het dichtbije, waardoor een geborgen abstractie ontstaat.

www.kaai.nl

                            


Augustus: 4, 11, 18, 25 - Studio Artistiek, Haarlemse Teken- en Schilderclub

Ongeveer twintig leden van de enthousiaste schildervereniging in het centrum van Haarlem tonen hun werk. Diverse technieken.

www.studioa-rtistiek.nl

                           


September: 1, 8, 15, 22 - Kees Heesterbeek (1954, Heemskerk), Tekeningen, collages en enkele olieverfschilderijen

Lerarenopleiding d”Witte Lelie (Amsterdam). Tekeningen en collages van geabstraheerde mensfiguren, gemaakt vanuit modeltekeningen, en enkele organisch-landschappelijke olieverfschilderijen.

In de meeste werken staat een mensfiguur centraal dat deel uitmaakt van een abstracte, organische omgeving of daar gedeeltelijk in verdwijnt. Kenmerkend voor het werk is het aparte kleurgebruik. Door het aanbrengen van vele lagen ontstaat een bijzondere dieptewerking.

                             


Oktober: 29/9, 6, 13, 20 – Bram Faber (1957, Amsterdam)

Opleiding Academie Minerva Groningen en Rijksacademie Amsterdam. Laat op deze expositie de serie Variations on the Cross zien. Geometrische composities, gebaseerd op het kruis, waarin de bijzondere kleuren een aparte rol spelen.

www.bramfaber.nl

                             


» Klik hier voor de agenda.

Voor meer informatie:
Mw. Yvonne Böekling
e-mail: yvonneboekling@casema.nl
telefoon: 06-83397743

Ook wanneer u zelf eens zou willen exposeren.